ZwaartGruin!

ZwaartGruin!

De woning aan de Oosterweg is ontworpen aan de rand van uitbreidingswijk Het Harener Holt te Haren. Aan de voorzijde van de woning staat een rij met monumentale bomen. Een enorm raam zorgt ervoor dat het groen naar binnen getrokken wordt. Deze gevelopening is gekoppeld aan een vide met eetkamer.

Het omringende de groen is ook een thema in de gevel geworden in zowel materiaalgebruik als kleur. De zwarte houten gevel is zo bewerkt dat dat het voldoende bescherming biedt tegen weer en wind, maar ook nog hier en daar de houtkleur er tussendoor springt. Dit in combinatie met verschillende breedtes en diktes zorgt voor een levendige houten gevel. De in het oog springende groen gekleurde kozijnen zorgen voor een fris en speels geheel.

 De schuur is in dezelfde stijl als de woning ontworpen. Tevens zijn hier de pv- panelen geplaatst waardoor de woning in zijn eigen elektriciteit kan voorzien.

De grote uitdaging van dit ontwerp was de inpassing van een inpandig zwembad, waar de opdrachtgever in verband met zijn beroep zijn spieren kan loszwemmen. Hierdoor was er uiteraard minder ruimte over voor de keuken, eetkamer en woonkamer. De vide zorgt dus niet alleen voor een mooie connectie met buiten, maar ook voor een maximaal ruimtelijk gevoel.

Daarnaast is de woning een speelparadijs voor kinderen. Op de extra brede overloop op de verdieping is een speelplek gecreëerd waar de kinderen kunnen spelen en de ouders dankzij de vide horen wat ze aan het doen zijn. Op de bovenverdieping hebben de kinderen een hut in de schoorsteen. Welk kind wil nou niet in zo’n huis opgroeien?!

Het beeldkwaliteitsplan eiste een woning met kap met dakpannen. Daarnaast moest het passen in het traditionele straatbeeld van deze wijk in Haren. Of het traditioneel is valt uiteraard te betwijfelen, maar het is wel een markering met de grote schoorsteen en de groene kozijnen.

Op de begane grond bevindt zich een zwembad, woonkamer, veranda met buitenhaard en een eetkamer & keuken met vide. Deze vide legt de relatie met de eerste verdieping die drie slaapkamers en twee badkamers heeft. Daarbij heeft de woning ook nog een zolder waar rustig thuis kan worden gewerkt.

Samenwerking:

Yerun Karabey

Marcel van der Schuur